Gemeente Gennep doet aangifte over lekken uit besloten vergadering

Gemeente Gennep doet aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie uit een besloten raadsvergadering, meldt De Gelderlander. Tijdens de bewuste vergadering in september werden raadsleden bijgepraat over de achtergronden van het plotselinge vertrek van burgemeester Peter de Koning.

Tijdens de besloten vergadering werd duidelijk dat een woede-uitbarsting van De Koning de druppel was die geleid heeft tot zijn  gedwongen vertrek uit Gennep. De Gelderlander publiceerde over het geschetste beeld, op basis van een bron die vertrouwelijk is bijgepraat over de kwestie.

De Koning werd verweten zeer bemoeizuchtig te zijn. Ook zou hij wethouders te weinig ruimte gegeven hebben, en zou hij raadsleden onder druk gezet hebben. Ook zou De Koning voor een angstcultuur op de werkplek hebben gezorgd.

De Koning maakte 1 juli bekend dat hij zich vanwege ‘veranderd bestuurlijk klimaat’ genoodzaakt zag zijn taken per september neer te leggen. Later bleek dat de drie wethouders half juni het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Wat daarvoor de aanleiding was, bleef onduidelijk. De Koning wilde aanblijven, maar legde begin september zijn werkzaamheden neer. Hij blijft volhouden niet te weten wat hem precies verweten werd.

Het lek werd maandag 7 oktober besproken door de vertrouwenscommissie. De leden werd gevraagd de boodschap door te geven aan alle raadsleden: meld je binnen 24 uur als je gelekt hebt, anders wordt aangifte gedaan. Niemand heeft zich gemeld. De aangifte wordt formeel gedaan namens de gemeenteraad. Dat gebeurt waarschijnlijk nog deze week.