Unieke aanwinst voor Oorlogsmuseum Overloon

Het houten zweefvliegtuig dat onlangs vele duizenden bezoekers trok in Oosterbeek tijdens de herdenkingen rondom Market Garden aldaar, staat inmiddels in Oorlogsmuseum Overloon. Deze zogenoemde Horsa Glider is een replica van de toestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet.

Bijzonder aan dit toestel is dat er originele onderdelen gebruikt zijn om het compleet te maken. Over de hele wereld zijn er maar twee van deze exemplaren. Het toestel komt van een RAF-basis in de buurt van Birmingham. Na restauratie krijgt de Horsa een mooie plek in Oorlogsmuseum Overloon.

Tot aan 1946 zijn er ongeveer vierduizend Horsa Gliders geproduceerd. Geen van deze toestellen is bewaard gebleven. Vandaar dat deze exacte replica met originele onderdelen een zeer bijzondere aanwinst is voor het museum.

De Horsa is twintig meter lang en heeft een spanwijdte van maar liefst 27 meter. Deze toestellen werden niet alleen gebruikt om luchtlandingstroepen te vervoeren maar ook voor transportmiddelen zoals jeeps, aanhangers, fietsen en motorfietsen, en zelfs zware wapens zoals kanonnen. Met de komst van deze houten zweefvliegtuigen konden troepen dicht bij hun doel landen.

De zweefvliegtuigen werden achter grote propellorvliegtuigen zoals de  Stirling, Halifax, Albemarle, Whitley en Dakota naar een punt in de buurt van het doel gesleept, en daar losgekoppeld, zodat ze al zwevend de juiste locatie konden bereiken. De landing verliep niet altijd even vlekkeloos. De Horsa werd gebouwd voor eenmalig gebruik.


Horsa Glider / FOTO: Mark Hendriks


Interieur Horsa Glider / FOTO: Mark Hendriks