De collectie van het Oorlogsmuseum in Overloon is afgelopen nacht spectaculair uitgebreid, door de komst van een Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een Dakota; officieel een Douglas C-47 Skytrain.

In het holst van de nacht werd de ruim 7 meter brede vliegtuigromp vanuit Duitsland naar Nederland verplaatst. Hiervoor was speciaal transport nodig, dat zoveel plaats innam, dat het vervoer alleen ’s nachts was toegestaan. De vleugels van het vliegtuig zijn gisteren al aangekomen. Dit vliegtuig is tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere ingezet geweest bij het Rijnoffensief, voor de luchtlandingen van Operation Varsity. Daardoor konden geallieerde troepen in maart 1945 succesvol de Rijn oversteken en zo de opmars naar Berlijn voortzetten.

Uit het toestel zijn in die tijd Amerikaanse parachutisten gesprongen. Het museum doet nog onderzoek naar de verdere oorlogsgeschiedenis van dit vliegtuig. Tot 2008 heeft hett toestel nog gevlogen. Sindsdien is het geparkeerd geweest; eerst in Nederland en later in een militaire hangar op vliegveld Weeze.

De restauratie van dit toestel is een vrijwilligersproject van het museum. De werkzaamheden zullen in het museum plaatsvinden, zodat het publiek kan meekijken naar de voortgang. Het restauratieproject zal naar verwachting een jaar gaan duren en moet ertoe leiden dat het toestel er weer helemaal uit komt te zien zoals in maart 1945.

Foto: oorlogsmuseum.nl