Gisteren was een historische dag voor Wanssum. Niet alleen ging de uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum van start.

Ook de uitbreiding van de industriehaven kan beginnen. Voor deze klus is de aannemerscombinatie Exclusief Project BV verantwoordelijk. Behalve de uitbreiding van de (container)haven realiseert Exclusief Project rondom de haven een ruim 19 hectare groot bedrijventerrein. Binnenkort begint het baggerwerk.

De bestaande insteekhaven in Wanssum wordt met 400 meter verlengd. De uitgebreide haven zal de huidige Geijsterseweg doorsnijden. Die wordt dan ook verlegd en sluit via een rotonde aan op de eveneens nog aan te leggen rondweg om Wanssum. Door het westelijk deel van de rondweg al volgend jaar aan te leggen, hoeft al het bouwverkeer voor de havenuitbreiding niet door Wanssum.

Meer haven betekent meer kades en dus meer plaatsen waar schepen kunnen laden en lossen. En daarmee een kans voor bestaande bedrijven om uit te breiden en voor nieuwe bedrijven om een plekje aan het water te bemachtigen.

De containerterminal van BCTN is één van de belangrijke spelers in de haven van Wanssum, samen met de veevoerproducenten Agrifirm en Vitelia, betonfabriek Geelen, betonfabriek Holcim en cementleverancier Heemex.

De havenuitbreiding is ook een voorbeeld van publiek-private samenwerking, waarbij veel partijen betrokken zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt mee, net als de Provincie Limburg en de gemeente Venray.

De uitvoerder is een combinatie van Maessen Bedrijven uit Venray en Van Berlo Bedrijven uit Vegchel. Als de haven klaar is, wordt de gemeente Venray eigenaar. De bedrijven ontwikkelen het omliggende bedrijfsterrein voor eigen rekening.

 

foto: http://www.ooijen-wanssum.nl