Een plan voor de aanleg van zonneparken in weilanden in de gemeente Sint Anthonis vindt de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie ZLTO geen goed idee.

Volgens deze organisatie profiteren alleen grote bedrijven van buiten de gemeente daarvan. De ZLTO stelt dat het beter is eerst daken van gebouwen vol te leggen met zonnepanelen.

Sint Anthonis een oppervlakte ter grootte van ongeveer zestig voetbalvelden aan zonneparken aan laten leggen op de akkers in de gemeente. Een prima start van het energieneutraal maken van de gemeente, vinden coalitiepartijen Sint Anhonis Nu en VVD.

Slim investeren in energie, daar heeft de ZLTO geen moeite mee. Maar het aanleggen van zonneparken gaat ten koste van de lokale economie en de inwoners van Sint Anthonis, zegt Jos Verstraten van ZLTO Sint Anthonis.

,,Bedrijven van buiten leggen het park aan, en investeerders van buiten nemen de subsidie mee.”

Voor de plaatselijke boeren heeft het voordelen. ,,Voor een periode van minstens vijftien jaar vloeit er 5.000 tot 7.000 euro per hectare per jaar naar de boer.  Ondanks het geld zijn boeren beter af als je het energievraagstuk op een andere manier aanpakt, zegt Verstraten.

Zou het niet beter zijn, vraagt hij zich af, als je energiemaatregelen treft waarvan de lokale economie profiteert? De ZLTO pleit voor zonnepanelen op daken van bestaande gebouwen, en het ondersteunen van plaatselijke initiatieven.