Vijfendertig jaar geleden begon Geert Jacobs in het pand dat vroeger voor Bergen diende als halte waar de stoomtram van de Maasbuurt-Spoorlijn stopte. De tram pendelde tussen Nijmegen en Venlo van 1913 tot 1948. Daarna namen bussen deze route over (lijn 83). Tegenwoordig is Potterie/Galerie ‘De Tramhalte’ hét station voor kunst met keramiek, midden in het hart van Nationaal Park de Maasduinen.

Het is de plek waar keramisch ontwerper en vormgever Geert Jacobs al 35 jaar lang op professionele basis klei vormt tot onder meer keramische gebruiksartikelen, kunstwerken voor thuis, in de tuin, of voor op kantoor.

Zijn overgrootouders waren pottenbakker in Amsterdam. Die werkten bij Aardewerkfabriek Amstelhoek, die later werd overgenomen door Plateelbakkerij De Distel. De eigenaren van De Distel waren rijke juweliers (goudsmeden) die zochten naar nieuw werk. Zij haalden jonge mensen uit heel Nederland naar Amsterdam om de producten te verbeteren. Het was in die tijd gouwe handel.

De grootvader van Geert bleek meer te zien in het vormgeven van hout en was meubelmaker. Zijn oom, ‘Ouwe Geert’ van ‘Pottery de Jacobsladder’ in Milsbeek, was de leermeester van Geert Jacobs van ‘De Tramhalte’. Vanaf zijn zesde jaar leerde Geert spelenderwijs het draaien van klei op de schijf en het bakken van vormen die gestalte kregen in de oven. Daarna volgde hij een opleiding in Gouda, was vervolgens 12 jaar actief voor het Openluchtmuseum in Arnhem, en kocht in 1982 het pand dat bekend is geworden als Potterie/Galerie ‘De Tramhalte’ in Nieuw Bergen. Bij aankoop was het een bouwval. Geert heeft het eigenhandig omgetoverd tot de parel die het nu is.

Gedurende de jaren dat Geert als pottenbakker actief is in Nieuw Bergen, is er heel veel veranderd. “Ik weet niet hoeveel asbakken ik in de jaren zeventig heb gemaakt”, vertelt Geert. Serviezen waren in die tijd ook in trek. “Veertig jaar betekent ook 40 jaar zelfstandigheid. Dat betekent ook dat je er helemaal van moet kunnen leven. Zonder één cent van de overheid. En dat maakt je vanzelf creatief”, aldus Geert Jacobs. “Ik heb het geluk gehad dat hetgeen ik maak, leuk gevonden wordt door mensen, die het er voor over hebben om de vraagprijs te betalen. En dat is mijn inkomen geweest.”

De laatste jaren weten mensen ‘De Tramhalte’ ook te vinden voor hele bijzondere urnen. Daarnaast verzorgt Geert ook veel workshops. En die zijn
k(l)eigezellig!! “Ik had laatst een dame van 94 jaar die het geweldig vond. Zij zong aan de draaischijf het Limburgs volkslied”, aldus Geert. “Toen ze ging zei ze: Zo, dit kan van mijn bucketlist.”

Nog meer informatie vind je op de website www.tramhalte.com. Geert Jacobs staat elk jaar op KERAMISTO. Dit jaar (2017) is de dertigste editie van deze keramiekmanifestatie in Milsbeek op 16 en 17 september. Daar laten keramisten uit heel Europa de creaties van hun passie zien. Kijk op www.keramisto.nl

Bron en foto: http://www.mijnbuurtplein.nl/bergenlimburgonline/