Bij het KNMI-weerstation in Arcen werd vanmorgen een windstoot van 111 kilometer per uur gemeten, zo meldt Meteo Limburg.

Sinds 1990 worden metingen verricht bij het weerstation in Arcen. Het oude record stond op 104 kilometer per uur. Dat was op 18 januari 2007 EN op 14 juli 2010. Op andere plekken in Noord- en Midden-Limburg worden nog zwaardere windstoten gemeten van zo’n 120 kilometer per uur, zo meldt weerman Thijs Zeelen.

De storm die vandaag over deze regio trok zorgde voor veel schade. Er waaiden bomen om, schuttingen tussen woningen gingen tegen de vlakte en dakpannen en panelen waaiden van daken.

Op de Dokter Blumenkampstraat in Venlo viel een boom op een geparkeerde auto gevallen. Ook op veel andere plekken bleken grote bomen niet bestand tegen de zware windstoten. Bij zorgcomplex de Nieuwe Munt in Tegelen viel vanmiddag een boom tegen een gebouw. De bewoners van het pand waar het gebeurde, zijn binnen de Nieuwe Munt opgevangen. Bewoners van een aantal omliggende panden moesten binnen blijven.

In Limburg gold code oranje. In de loop van de middag is de windkracht sterk afgenomen.

Ook De NS heeft in de loop van de dag in het hele land het treinverkeer stilgelegd. Vanwege de zware storm was het niet verantwoord om te rijden. De storm zorgde voor veel problemen op het spoor. De NS had al aangekondigd volgens een aangepaste dienstregeling te rijden. Rond 11.00 uur werd besloten het treinverkeer volledig stil te leggen.

Ook de Arriva-treinen op de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond reden niet. Dat had te maken met meerdere omgewaaide bomen die op
het spoor waren beland,

Foto’s Piet Verhasselt