De 700 zonnepanelen op het dorpscafé en kloppend hart van Esbeek, iets ten zuiden van Hilvarenbeek in de provincie Noord-Brabant, staan symbool voor de energie die je voelt als je je onder de Esbeekers begeeft”, aldus de jury. Esbeek won de hoofdprijs van 3000 euro. De tweede prijs (€ 1500) ging naar het Limburgse Wellerlooi, waar 75% van de huishoudens via crowdfunding financieel bijdroeg aan de totstandkoming van een Multi Functioneel Centrum. Maurice Bergmans uit Wellerlooi nam de prijs in ontvangst namens de Wellerlooise gemeenschap (zie foto).

De Dorpsvernieuwingsprijs 2019 werd uitgereikt in Witteveen, provincie Drenthe, tevens winnaar van deze prijs in 2017. Kandidaat zijn dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen. De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de LVKK (Landelijke Vereniging van Kleine Kernen) en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap.

Een goed, leefbaar Nederland kan niet zonder een vitaal platteland. Daarom is het van belang dat vrijwilligers die zich inzetten voor hun dorp, dicht bij huis via hun eigen provinciale vereniging, de ondersteuning vinden die ze nodig hebben: procesbegeleiding bij projecten, kennisontwikkeling en strategische inzet. De LVKK behartigt de belangen op landelijk niveau. Nadruk hierbij ligt op wat bewoners zelf belangrijk vinden voor de leefbaarheid in hun dorp of regio.

De winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zo creëert de prijs een nationaal en internationaal platform waar initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring wordt gedeeld.